Zomerschool radicalisering en extremisme en psychopathologie
Komkommertijd? Zeker niet! De Zomerschool over psychopathologie en radicalisering en islamitisch extremisme trok volle zalen. De deelnemers zijn meer te weten gekomen over deze thema’s én hebben collega’s ontmoet tijdens het diner en boeiende gesprekken.
De relatie tussen psychopathologie en radicalisering
Psychopathologie, verschillende clusters van persoonlijkheidsstoornissen en de invloed van een nog niet compleet gevormde prefrontale cortex bij de jeugd op mogelijke kwetsbaarheid voor radicalisering. Radicaliseringsexpert Abdelhak zette het allemaal uiteen. Ook ging hij in op mogelijke signalen, waaraan je kunt herkennen of iemand aan het radicaliseren is in de context van psychopathologie. Na deze informatieve sessie en het diner bespraken deelnemers aan de hand van een casus met elkaar of iemand aan het radicaliseren was of dat eerder sprake was van psychopathologie? Over de vraag ‘Maak jij je hier zorgen over radicalisering?’ ging het plenaire slotgesprek.
Islamitisch extremisme
Wat is de Shari’a wet precies en waar komt deze vandaan? De spreker nam de deelnemers mee terug in de tijd naar periode van het Islamitische rijk en hoe de regels toen tot stand zijn gekomen. Ook naar de ontwikkeling die de Shari’a wet daarna heeft doorgemaakt. Duidelijk werd dat het altijd belangrijk is je af te vragen over welke Shari’a iemand het heeft. Na de inspirerende opening en het diner splitsten verdeelden de deelnemers zich over drie workshops: een over de ideologie van het Islamitisch extremisme, een waarin imams vertelden over hun rol binnen DJI en een waarin het Landelijk Steunpunt Extremisme ervaringen deelde.
Wij danken alle deelnemers voor hun komst en enthousiaste bijdrage. In de toekomst mag je rekenen op nieuwe informatieve sessies.