Deskundigheidsbevordering (diverse workshops)
Op zoek naar kennis en verbinding
Door het vergroten van kennis, kunde en/of vaardigheden wil het ROR in samenwerking met de gemeente de bekwaamheid van de professionals verbeteren. Om succesvol te zijn in de lokale aanpak is het ook belangrijk om een sterk netwerk van professionals te hebben, professionals die elkaar weten te vinden. Deskundigheidsbevorderingsdagen staan daarom zowel in het teken van kennisoverdracht als in het versterken van het netwerk.
Tijdens deze dagen kan worden gekozen voor workshops, sprekers of het aansluiten van ketenpartner(s). De workshops zijn, naast het overdragen van kennis, bedoeld als teaser van ons trainingsaanbod. Ons huidige aanbod workshops bestaat uit:
- Anti-institutioneel extremisme
- Omgaan met extreme idealen
- Interculturele professionaliteit
- Bias bij professionals
- Rechts-extremisme
- Islamistisch extremisme
- Online radicaliseren op rechts
- Potentieel gewelddadige eenling
- Soevereinen
Het ROR is enkel inhoudelijk betrokken bij de organisatie van de dag. Zo kan het ROR naast het faciliteren van de eigen workshops in samenspraak met de gemeente een externe spreker of deelname van ketenpartners regelen, zoals het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE). Indien gewenst faciliteert het ROR ook een dagvoorzitter. De gemeente neemt zelf de organisatorische kant van de dag voor haar rekening. Denk hierbij aan zaken als de locatie, lunch en uitnodigingen.
Voor wie
lokale professionals die betrokken zijn bij de lokale aanpak van radicalisering en extremisme (bijvoorbeeld aandachtsfunctionarissen)
Doel
Na deze dag:
- heb je je netwerk verrijkt en professionals aan elkaar verbonden
- kennis over actuele thema’s en ontwikkelingen opgefrist
- heb je dilemma's besproken en inspiratie opgedaan
- de rol en visie van de gemeente uitgedragen
Programma
De deskundigheidsbevorderingsdagen kunnen in verschillende vormen – opzet en programma - worden aangevraagd. Het ROR heeft een assisterende en faciliterende rol en geeft advies over de mogelijkheden. De gemeente besluit hoe de dag wordt ingericht. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
- het betreft periodieke of eenmalige bijeenkomsten voor het(zelfde) lokale/regionale netwerk
- Duur: minimaal 1 dagdeel per bijeenkomst. Afhankelijk van wensen/opzet programma 1 tot maximaal 4 bijeenkomsten per jaar
- Het is een fysieke bijeenkomst
- Iedere bijeenkomst staat één inhoudelijk thema centraal
- Aantal deelnemers per dagdeel: 20 tot 100 personen. Bij meer dan 100 deelnemers wordt geadviseerd de groep in tweeën te splitsen, het programma wordt dan 's morgens en 's middags aangeboden met een gezamenlijke netwerklunch.
Methode
De training biedt een ruime variatie van theorie, opdrachten, groepsuitwisseling en filmmateriaal.
Duur
1 of 2 dagdelen per bijeenkomst