Weerbaar bestuur
Samen werken aan bewustzijn, veerkracht en vertrouwen
Anti-institutioneel extremisme is in de laatste jaren sterk toegenomen in Nederland. Een groeiende groep mensen richt zich vanuit een fundamenteel wantrouwen en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Centraal in deze stroming is de complottheorie over een kwaadaardige elite die Nederland regeert en doelbewust de bevolking onderdrukt en vermoordt, om zo totale macht over de wereld te verkrijgen. Niet alleen vormt dit fenomeen een dreiging voor de veiligheid en democratische rechtsorde in Nederland, het kan ook leiden tot individuele gevallen van intimidatie en bedreiging richting bestuurders en overheidsvertegenwoordigers.
Deze incidenten kunnen resulteren in fysieke en/of lichamelijke stresssymptomen bij jou als bestuurder, maar mogelijk ook bij je omgeving. Deze training bereidt je voor op momenten van intimidatie en bedreiging, door de alertheid op signalen en de bewustwording van de risico’s van jouw eigen gedrag te vergroten. Bovendien ga je aan de slag met je fysieke weerbaarheid.
Voor wie
ambtenaren en bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen
Doel
Na deze training:
- begrijp je hoe maatschappelijk ongenoegen en anti-institutioneel extremisme zich tot elkaar verhouden
- heb je inzicht in de voedingsbodems en beweegredenen die van invloed kunnen zijn op radicalisering naar anti-institutioneel extremisme
- heb je kennisgemaakt met belangrijke sentimenten, symboliek en narratieven binnen anti-institutioneel extremisme
- heb je inzicht in de huidige situatie en het dreigingsbeeld in Nederland en jouw regio
- heb je handvatten voor een handelingsrepertoire om in een vroegtijdig stadium de regie over de bedreigende situatie en het eigen functioneren in handen te nemen
- heb je inzicht in preventieve factoren en de-escalerend handelen
- kun je beoordelen of actie nodig is, en zo ja, wie je daarvoor kunt inschakelen
Programma
Dagdeel A
- Definities en kaders: wat is anti-institutioneel extremisme? En welke dreiging gaat ervan uit?
- Context: binnen welke context speelt anti-institutioneel extremisme zich af? En wat is de verhouding tot maatschappelijk ongenoegen?
- Ideeën en signalen: welke ideeën staan centraal? Hoe uit anti-institutioneel extremisme zich? Op welke signalen kan je alert zijn?
Dagdeel B
- Preventieve focus
- Het ondersteunende netwerk
- De periode na afloop van een incident
Methode
De training biedt een ruime variatie van theorie, opdrachten, groepsuitwisseling en bovendien oefen je – ook met een acteur - op basis van concrete casuïstiek en ervaringen met intimiderende en bedreigende situaties. Het kleine aantal deelnemers (maximaal 8 per training) biedt ruimte voor het uitwisselen van eigen ervaringen.
Duur
1 dag (2 dagdelen)
Het is ook mogelijk om alleen de training Omgaan met intimidatie en bedreiging te volgen. Mail om deze training aan te vragen naar opleidingsaanvragen.OI@dji.minjus.nl.