Contact maken en houden

Bouwen aan contact met mensen met extreme denkbeelden 

Als professional kun je in je werk te maken krijgen met mensen die radicale of zelfs extreme denkbeelden hebben. Bij deze groep blijkt vaak dat de inhoud van de denkbeelden niet de juiste ingang is om hen te bereiken. Rationele argumenten of een beroep doen op de logische gedeelde werkelijkheid is grotendeels ineffectief. Het gaat deze groep namelijk om de machteloosheid van de burger, verlies van vrijheid en controle of de bezorgdheid en woede over systemen en machtsstructuren die slachtoffers maken. Het vraagt een hele andere manier van gespreksvoering om toch contact te maken en te houden. In deze training staan we stil bij een gespreksmethode die geschikt is voor deze doelgroep: de LEAP-methode. Deze methode doet meer recht aan de werkelijke problemen die mensen ervaren en biedt daarnaast meer ruimte voor oplossingen.

Voor wie

Eerstelijns professionals die in hun werk te maken kunnen krijgen met personen met radicale of zelfs extreme denkbeelden. Voor deelname aan deze training dien je eerst de basistraining Radicalisering te hebben afgerond.

Doel

Na deze training:

  • weet je wat je kan doen om contact te maken en in contact te blijven met mensen met radicale en/of extreme denkbeelden
  • ben je je bewust dat je persoonlijk geraakt kan worden door radicale en/of extreme opvattingen
  • ben je in staat om niet vanuit emotie maar vanuit een professionele houding te reageren en gesprekstechnieken te gebruiken die ervoor zorgen dat je in contact blijft
  • heb je gespreksvaardigheden opgedaan in het contact maken en het contact houden met personen waarbij (mogelijk) sprake is van radicale en/of extreme opvattingen 

Programma

Voorafgaand aan de training wordt de centraal te stellen casus bepaald in samenspraak met de opdrachtgever, zodat deze aansluit bij jouw behoefte. Hierbij kan gekozen worden uit een casus over soevereinen, jihadisme of rechts-extremisme. 
De training is opgebouwd uit twee blokken. De ochtend staat in het teken van theoretische kennis, waarbij theorie over de LEAP-methode centraal staat. Je wordt als deelnemer in dit onderdeel meegenomen in de verschillende stappen waaruit deze gespreksmethode bestaat. In de middag passen we deze kennis vervolgens toe in een uitgebreide casus, waarbij er wordt gewerkt met een trainingsacteur. In het eerste deel van de casus ligt de focus op het maken van contact. Door goed te luisteren en empathie te tonen krijg je meer informatie over de casus en kun je door naar het tweede deel. In het tweede deel wordt meer gefocust op het behouden van het contact en het vinden van mogelijke oplossingen. 

Methode

Deze interactieve training biedt een ruime variatie van theorie, casuïstiek, werkvormen, groepsuitwisseling en ruimte voor oefenen met acteur. 

Duur

1 dag
 
Let op: deze training is vanaf 1 juni 2024 in te plannen.