De kunst van het vragen stellen

Stel de vragen die er toe doen

We leven in een wereld waar mensen antwoorden vaak belangrijker vinden dan vragen. We zitten liever niet met vragen, want we willen niet twijfelend of onzeker overkomen. We willen antwoorden, want die verschaffen ons zekerheid, ook al hoeft dat niet de waarheid te zijn. De filosoof Socrates was iemand die wel altijd opzoek was naar de waarheid en hij wordt daarom ook wel de vroedvrouw van de waarheid genoemd. Hij stelde zijn gesprekspartners dusdanige vragen dat ze zelf tot inzichten kwamen. Zijn manier van vragen stellen wordt ook wel socratische gespreksvoering genoemd en is geschikt voor de zogenaamde langzame vragen. Het gaat daarbij om levensvragen die tijd kosten om over van gedachten te wisselen. Denk aan vragen als:

  • Welke keuze maak je zelf en welke worden voor je gemaakt?
  • Wat is mijn rol in de maatschappij?
  • Wat zal er gebeuren als ik vrij kom?

In de training 'de kunst van het vragen stellen' kom je in aanraking met de socratische gespreksvoering waarbij het gaat om het stellen van vragen en om het luisteren. 

Voor wie

Deze training is geschikt voor professionals die langdurig contact hebben met mensen. Misschien werk je in een (jeugd)gevangenis of ben je het vaste aanspreekpunt voor een groep jongeren in de wijk. Deze training is voor alle professionals die te maken hebben met personen die kunnen radicaliseren, aan het radicaliseren zijn of geradicaliseerd zijn. Of je nu (jeugd)hulpverlener, maatschappelijk werker, (jeugd)agent of medewerker bent van een lokaal sociaal team.

Doel

Na deze training:

  • weet je hoe je met behulp van een vraag een gesprek kan sturen in de gewenste richting
  • kun je letterlijk weergeven wat de ander zegt
  • kun je de gesprekspartner aanmoedigen en versterken in het reflecteren op eigen opvattingen en argumenten
  • kun je gevoelige onderwerpen op een gepaste manier aankaarten
  • herken en begrijp je de mechanismen van invloed die gesprekspartners gebruiken

Programma

De training is gebaseerd op het recent verschenen boek Vraag Raak van Kristof Van Rossem die ook de training ontwikkelde (zie www.socratischgesprek.be).

Methode

De training wordt verzorgd door deskundige trainers. Je doet kennis op over de theorie achter socratische gespreksvoering en oefent daarnaast veel.

Duur

1 dag of twee dagdelen (twee keer 4 uur)