Omgaan met extreme idealen
Kom en blijf in contact met jongeren die extreme uitlatingen doen
Jongeren die extreme opvattingen uiten. Zich negatief uitlaten over groepen in de samenleving of instituties. Of jongeren die sympathie hebben voor een beweging of ideologie waar jij onderbuikgevoelens van krijgt. Hoe moet je dat als professional interpreteren? Gaat het om experimenteel gedrag dat bij de puberteit hoort of is er meer aan de hand? Hoe voer je hierover met hen het gesprek? En hoe ga je om als uitspraken je persoonlijk raken? Door een combinatie van uitproberen, demonstraties, analyseren en oefenen krijg je antwoord op deze èn andere vragen.
Deze training draagt vanuit een pedagogisch perspectief bij aan een beter begrip van radicaliseringprocessen bij jongeren tot en met 25 jaar. Het is dé training gespreksvaardigheden voor professionals die met jeugd werken. In de training staan zes verschillende bekwaamheden centraal. Deze kunnen helpen bij het voorkomen dat idealen er niet volledig met een jongere vandoor gaan, namelijk:
- contact maken, open zijn, nieuwsgierig zijn
- zelf
- veerkracht versterken
- weet en ken je hulpbronnen
- opereren in de context van een wicked problem
- weet de context
Voor wie
Professionals die voor of met jongeren werken, zoals (jeugd)hulpverleners, maatschappelijk werkers, jeugdagenten en medewerkers van lokale sociale teams
Doel
Na deze training:
- begrijp je hoe de ontwikkeling van extreme idealen
(politiek/religieus) zich verhoudt tot de identiteitsontwikkeling van jongeren - kun je een open en constructief gesprek voeren
- weet je hoe je contact maakt
- kun je alternatieven bieden als het uit de hand dreigt te lopen
- weet je wat binnen jouw bereik ligt en wanneer je andere hulpbronnen moet inschakelen
- is je vertrouwen in je eigen handelen vergroot, voor wanneer je in contact komt met jongeren die extreme uitlatingen doen
Programma
In deze training ligt de nadruk op de preventieve aanpak van radicalisering en extremisme. Je kunt een zeer interactief programma verwachten dat gebaseerd is op reële casuïstiek zodat de vertaling naar je eigen praktijk eenvoudig te maken is.
Onderzoek
De training is gebaseerd op het onderzoeksrapport Idealen op drift en ander onderzoek, zoals Formers and Families. Hierin worden typerende casussen van jongeren met extreme idealen besproken. Dit geeft inzicht in de rol en problemen van opvoeders, hulpverleners en onderwijzers die te maken hebben met deze jongeren. De casuïstiek in de training wordt jaarlijks geactualiseerd, zodat de training relevant blijft.
Methode
De training wordt verzorgd door deskundige trainers met ervaring in het jeugddomein. Er is een goede balans tussen theorie, reflecteren en experimenteren.